Vanaf 16,5 jaar starten met rijles

 

Met 2toDrive mag je al rijles nemen zodra je 16 jaar en zes maanden oud bent. Zodra je 17 bent mag je het praktijkexamen doen voor rijbewijs B. Met het behalen van je rijbewijs, mag je tot je 18e autorijden onder begeleiding van een coach. Na je 18e verjaardag mag je dan direct zelfstandig rijden, je hebt dan vast al veel rijervaring opgedaan.

 

Begeleiderspas

 

Je hebt een begeleiderspas nodig om na je rij-examen je rijbewijs bij de gemeente aan te vragen. Ook moet je altijd de begeleiderspas bij je hebben als je samen met een van je coaches in de auto rijdt. Op deze begeleiderspas staat jouw naam maar ook de namen van je coaches staan er op. De begeleiderspas mag je aanvragen zodra je 16,5 jaar bent. Overweeg je het 2toDrive programma, vraag dan direct de begeleiderspas aan. Het verkrijgen van deze pas is eenvoudig:

 

  1. Kies minimaal één en hooguit vijf mensen die jij als coach wil hebben (en die ook akkoord gaan om jouw coach te zijn). Er zijn wel wat voorwaarden verbonden aan het coach kunnen worden.
  2. De coaches melden zich bij de RDW. De RDW controleert alle gegevens en bekijkt of de coach aan alle eisen voldoet. De coach krijgt via email bericht of de aanvraag al dan niet is goedgekeurd.
  3. Zodra al je coaches zich succesvol hebben aangemeld, kun je de begeleiderspas aanvragen bij de RDW. Deze kost € 25. De afhandeling van de aanvraag kan 10 dagen in beslag nemen.

 

Wat betekent 2toDrive voor de rijvaardigheid?

 

Uit onderzoek in Duitsland en Zweden is gebleken dat jongeren, na hun periode van begeleid rijden, rond de 35% minder bij ongevallen betrokken te zijn dan hun leeftijdsgenoten die een traditionele rijopleiding hadden genoten. Het aantal verkeersovertredingen ging ook met 20% omlaag. In veel landen is begeleid rijden mogelijk zoals in Zweden, Noorwegen, België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. In landen als de Verenigde Staten, Australië en Nieuw Zeeland is begeleid rijden onderdeel van het getrapte rijbewijs.

 

Is begeleid 2toDrive wel veilig?

 

De coach is inderdaad geen professioneel opgeleide instructeur en de auto heeft geen dubbele bediening. Uit onderzoek in Zweden bleek dat het aantal ongevallen per persoon in deze periode 33x zo klein is dan wanneer er zelfstandig wordt gereden na het behalen van het rijbewijs. Gecorrigeerd naar het aantal kilometers is het risico op een ongeval per kilometer ongeveer 10x zo laag bij begeleid rijden. Beginnende automobilisten die begeleid gaan rijden hoeven in Zweden nog geen basis rijopleiding gevolgd te hebben, in tegenstelling tot in Nederland.

 

Wanneer mag je de begeleiderspas aanvragen?

 

De begeleiderspas mag je aanvragen zodra je 16,5 jaar bent. Voordat je deze aanvraagt, moeten je coaches zich al hebben aangemeld bij de RDW. Om de begeleiderspas aan te vragen hoef je je praktijkexamen nog niet gehaald te hebben. Het is zelfs niet nodig om al met de rijlessen gestart te zijn. Je kunt de begeleiderspas aanvragen bij de RDW. De RDW brengt € 25 euro in rekening voor de pas.

 

Aan welke eisen moet de coach voldoen?

 

  • de coach is minimaal 5 jaar in het bezit van rijbewijs B (personenauto)
  • de coach is minimaal 27 jaar oud zijn;
  • de coach mag in het verleden geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad;
  • de coach mag in het verleden geen alcoholcursussen of gedragscursussen hebben gehad;
  • de coach mag in het verleden geen onderzoeken naar de rijvaardigheid of rijgeschiktheid opgelegd hebben gekregen door het CBR;
  • de coach mag niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen tijdens het begeleiden;
  • de coach moet een geldig rijbewijs kunnen tonen;
  • de coach beschikt over zijn DigiD en zijn BSN nummer

 

 

Waar is meer te vinden over 2toDrive?

 

Alle informatie over 2toDrive kun je vinden op www.2todrive.nl. Deze website heeft een deel gericht op de jongeren en een deel gericht op de coaches. Daarnaast heeft het  CBR heeft een brochure over 2toDrive. Uitgebreide onderzoeksresultaten staan onder meer in het rapport “begeleid rijden” (oktober 2012) van de SWOV.